Zaštita automobila od sunca i vrućina – 11 zlatnih savjeta

Većina nas zna kako je ući u automobil parkiran na suncu nekoliko sati. Kako se pokazalo, užareni interijeri automobila nisu samo neugodni. Ekstremna sunčeva svjetlost i visoke temperature mogu dugotrajno oštetiti automobile. Govorimo o ljuštenju boje, izblijedjelim presvlakama, čestom pregrijavanju, pukotinama na kontrolnoj ploči i – u nekim slučajevima – kvaru motora.

Ali to nije sve oko čega bi trebao biti zabrinut. Izvješća pokazuju da je gotovo 908 djece umrlo od toplinskog udara u vozilu od 1998. do danas. Podrazumijeva se, ekstremne vrućine i automobili ne idu zajedno.

Vjerojatno ne želiš da tvoj automobil stari prerano. Srećom, ne moraš. Postoji nekoliko načina na koje možeš zaštititi svoj automobil od oštećenja od sunca. Ove mjere mogu pomoći tvom vozilu da mnogo učinkovitije podnosi vrućinu.

Pogledajmo jedanaest preventivnih savjeta koje možeš primijeniti danas.

1. Operi i osuši svoj automobil što je češće moguće

Tvoj automobil privlači tonu krhotina i minerala na cesti. Ako dopustiš da se raspadaju , mogu reagirati na sunčevu svjetlost i oštetiti lak. Također, mrtve bube na vanjštini mogu se razgraditi i otpustiti otrovne kiseline na površinu automobila, dodatno uništavajući boju.

Najbolji način da to izbjegneš je pranje automobila što češće možeš. Osuši ga mekom krpom od mikrovlakana kako bi uklonio preostalu prljavštinu. Malo opreza i dosljednosti može pomoći!

Ne zaboravi posvetiti pažnju i unutrašnjosti automobila. 

2. Nanesi vosak na automobil

Samo čišćenje automobila nije dovoljno: morat ćeš ga tretirati voskom barem dvaput godišnje kako bi učvrstio vanjsku boju. Vosak djeluje kao zaštitni sloj, minimalizirajući ogrebotine i UV oštećenja.

U slučaju da želiš trajnije rješenje, razmisli o keramičkom premazu za zaštitu automobila od sunca. Budući da su čvrsti, izdržljivi i otporni na toplinu, keramički premazi mogu održati tvoj automobil svijetlim i sjajnim dugo vremena.

3. Parkiraj u hladu

Ovo je običan, zdrav razum i najbolje rješenje ako je moguće. Ako tvoj dom nema garažu, u tvom je interesu pronaći sjenovito parkirno mjesto kako bi zaštitio svoj automobil od sunca.

Pokušaj parkirati svoj automobil ispod stabla, u sjeni zgrade ili čak na zatvorenom parkiralištu – posebno tijekom najjačih sunčanih sati.

 

 

4. Ostavi prozore mrvicu otvorene

Prozore ostavi malčice otvorene kako bi omogućio cirkulaciju zraka i time snizio visoke temperature u automobilu. Na taj način možeš spriječiti oštećenja na armaturi, tapecirunzima, sjedalima i ostalim izloženim dijeovima. 

5. Provjeri akumulator

Neprestano uključena klima ljeti povećava opterećenje akumulatora i brže ga troši. Uzmi si vremena i povremeno ga provjeri kako te ne bi ostavio na cjedilu u nezgodnom trenutku. 

6. Provjeri tlak u gumama

Provjeru tlaka u gumama napravi barem jednom mjesečno. Preporuka je da to napraviš u ranim jutarnjim satima kako bi mjerenje bilo najpreciznije. 

7. Postavi sjenilo na vjetrobran

Ne može se poreći da prednja unutrašnjost automobila ima najviše sunčeve svjetlosti. Osim što otežava vožnju (vruća sjedala!), ovo može uzrokovati izblijeđivanje instrumentne ploče i gubitak besprijekornog izgleda.

Ploču možeš zaštititi postavljanjem zatamnjene zaštite na vjetrobransko staklo. To će drastično smanjiti količinu sunčeve svjetlosti koja dopire unutar tvog automobila.

8. Pazi na razine tekućina

Visoka temperatura može “istrošiti” tekućine tvog automobila. Osim ako redovito ne pratiš razinu tekućine, mogao bi se suočiti s problemima.

Evo tri automobilske tekućine koje treba provjeriti ljeti:

  • rashladna tekućina: počnite s provjerom razine i stanja rashladne tekućine u spremniku automobila. U slučaju da je zamućena ili zahrđala, zamijeni je. U suprotnom je samo dopuni do prikazane razine.
  • motorno ulje: vrući motor zahtijeva maksimalno podmazivanje koje može dobiti. Uvijek mijenjaj motorno ulje u intervalima navedenim u korisničkom priručniku. Osim toga, ne zaboravi provjeriti razinu ulja barem jednom mjesečno.
  • tekućina u mjenjaču: opasna je vožnja automobila s niskom razinom tekućine u mjenjaču. Kada razina padnu, provuci mali lijevak kroz cijev mjerne šipke da je ponovno napunite. Dodaj malo po malo kako bi izbjegao prolijevanje.

9. Investiraj u presvlake za sjedala

Ljetna vrućina može jako oštetiti sjedala u automobilu. Na primjer, poznato je da se koža stvrdne i suši od dugotrajnog izlaganja UV zračenju. 

Ipak, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem: presvlake za sjedala!

Izgledaju dobro, udobne su i jednostavne su za održavanje/zamjenu. Ali što je najvažnije, štite sjedala od prašine, sunca i UV zraka.

10. Razmisli o zatamnjivanju prozora

Zatamnjivanje stakala uključuje nanošenje zatamnjene folije na unutarnju stranu stakala automobila. One su odličan način za blokiranje štetnih UV zraka. Nadalje, nude: povećanu privatnost i veću udobnost. 

11. Koristi navlaku za automobil

Jednostavna upotreba lagane navlake za automobil može učiniti čuda. Ako ne koristiš intenzivno svoj automobil, pokrij ga čistom, laganom tkaninom.

Navlaka za automobil postiže više stvari odjednom. Ne samo da štiti automobil od vrućine, nego također sprečava lišće, krhotine, ptičji izmet i prašinu da oštećuju lak automobila. 

Baš kao i ljudima, ljetne vrućine teško padaju automobilima. Toplo vrijeme, vruće ceste, suh zrak i duža putovanja mogu negativno utjecati na automobil. Ali dobra vijest je da će usvajanje nekih ili svih ovih jednostavnih savjeta omogućiti tvom automobilu da gracioznije stari. Njihova implementacija ne zahtijeva puno truda i može vam uštedjeti mnogo skupih popravaka na cesti.

Prati nas:

Postovi