Kako ispolirati farove poput profesionalca

objavljeno
Kategorije: Savjeti za čišćenje

Većina automobila današnjice ima plastične prednje farove. Plastika je, kao materijal podložna promjeni svojstava. Drugim riječima, farovi tvog automobila s vremenom požute i postanu mutni. 

Pored žutila, tu su i ogrebotine, mikro oštećenja od kamenčića i sličnih neizbježnih situacija. Iako na prvu ne djeluje kao bitna stvar, ispolirani i bistri farovi omogućuju bolju preglednost i osvjetljenje ceste i smanjuje se refleksija i zasljepljivanje vozača iz suprotnog smjera.

Dobra stvar je što, uz ovaj vodič, nećeš morati tražiti i plaćati majstore koji bi ti ispolirali farove već ćeš to moći napraviti sam, u svojoj garaži ili dvorištu, uz minimalni napor i malo vremena. Pa hajmo!

ŠTO TI JE POTREBNO?

Na tržištu postoji pregršt proizvoda za poliranje farova i vjerujemo da na prvu tvoj izbor možda i neće biti lak. Zato smo tu mi da ti preporučimo povoljno, a kvalitetno. No, krenimo od onoga što ti je potrebno za poliranje farova, ako se odlučiš na taj korak. Za poliranje prednjih farova trebat će ti:

  1. traka za zaštitu (pik traka)
  2. krpe od mikrovlakana
  3. mekane krpe (pazi da ostavljaju dlačice)
  4. mokri brusni papir granulacije  800, 1500, 3000
  5. lak za plastiku
  6. prozirni premaz u spreju
  7. K2 disk spužva za poliranje farova
  8. K2 profesionalna pasta za poliranje farova
  9. K2 zaštitni premaz za farove

Kada ovo sve nabaviš, onda možemo krenuti!

KORAK 1. 

Temeljito operi i očisti farove. Za ovo preporučamo toplu vodu i autošampon. Obrišite i osušite površinu krpom od mikrofibre ili mekanom krpom (pazi da ne ostavlja dlačice).

KORAK 2. 

Vizualno procijeni razmjer štete na farovima. Ukoliko se radi o dubokim ogrebotinama, tu pomoći nema (osim novog fara). Poliranjem možeš ukloniti zamućenost, žutilo i površinske ogrebotine.

KORAK 3. 

Sada na red dolazi pik traka. Njome zaštiti boju i lim oko farova kako ne bi došlo do neželjenih oštećenja. 

KORAK 4. 

Na redu je brušenje! Za ovaj korak koristite isključivo mokro brusni papir, počni s granulacijom 800 (uvijek nastoj da bude vlažan da se oštećena plastika ne slegne i ne izazove duboka oštećenja). Ravnomjerno izbrusi površinu farova i isperi ih vodom. Ponovi ovaj postupak s brusnim papirom granulacije 1500, isperi i ponovi postupak s finim brusnim papirom granulacije 3000 ili 4000. 

KORAK 6. 

Sada slijedi poliranje. Ovo možeš napraviti ručno ili uz pomoć polirke i paste za poliranje. PRILIKOM POLIRANJA ODRŽAVAJ MALI PRITISAK. Nanesi pastu za poliranje krpom ili aplikatorom na farove. Sad uz pomoć spužvice za poliranje ručno ili strojno ispoliraj farove. 

KORAK 7. 

Pretpostavljamo da si temeljito ispolirao farove. Sad je važno da ih temeljito ispereš kako bi uklonio sve ostatke paste za poliranje. Na čisti i suhi far nanesi zaštitni premaz kako bi se posljednji, prozirni premaz primio. 

KORAK 8. 

Što ravnomjernije nanesi prozirni premaz. 

I to je to! Uspio si, poput pravog profesionalca. Želimo ti sretnu vožnju.