Dan: 10. travnja 2024.

objavljeno

Dekontaminacija je postupak uklanjanja zalijepljenih stranih čestica s površine vašeg vozila, te su čestice često katran s ceste, naslage željeza, sok drveća ili bilo koji drugi industrijski ili ekološki kontaminant koji se ne može ukloniti tradicionalnim postupkom pranja.

POSTOJI LI SAMO JEDAN OBLIK DEKONTAMINACIJE?

Ne, dekontaminaciju razvrstavamo u 2 kategorije: kemijsku dekontaminaciju i fizičku dekontaminaciju. Kemijska dekontaminacija je proces koji uključuje korištenje samog kemijskog proizvoda za omekšavanje/otapanje/uklanjanje neželjenih čestica s površine.

Ovaj se postupak obično provodi nakon pranja i obično uključuje uklanjanje katrana. Ovo je od iznimne važnosti jer katran može sakriti druge čestice ispod sebe, pa bismo se željeli riješiti katrana prije nego što prijeđemo na bilo koji drugi korak. 

Nakon uklanjanja katrana, prelazimo na uklanjanje  čestica željeza i industrijskih zaprljanja.

FIZIČKA DEKONTAMINACIJA

Proces fizičke dekontaminacije pomoću gline zahtijeva upotrebu glinenog lubrikanta kako bi se omogućilo glini da klizi preko boje dok je i dalje u kontaktu s grubim zagađivačima koji strše prema gore i tako ih fizički uklanjaju, dok se glina pomiče unatrag i naprijed preko njih.

Dekontaminacija glinom bitan je dio pripreme vašeg vozila za rad strojnog poliranja, ako se strojno poliranje provodi bez ovog koraka također možete doći u opasnost od oštećenja jastučića za poliranje vašeg stroja i nanošenja štete čistoj površini vozila.

Posjeti nas na www.sjajno.hr i provjeri široku ponudu autokozmetike, pribora i opreme za detailing i profesionalnih sredstava za autopraonice.

Prati nas i na Facebook-u na https://www.facebook.com/Sjajno.hr