Dan: 25. rujna 2024.

objavljeno

Kako se zima približava, briga o gumama tvog automobila postaje ključna, bilo da se radi o gumama koje ćeš koristiti ili onima koje ćeš spremiti.

Pravilna priprema i zaštita guma može produžiti njihov vijek trajanja, osigurati optimalne performanse i održati te sigurnim na cesti. Bez obzira prelaziš li s ljetnih na zimske gume ili želiš zaštititi zimske gume od teških uvjeta, evo kako se pravilno brinuti za njih uz odgovarajuće proizvode i tehnike.

Skladištenje ljetnih guma

Kada temperature padnu i zima stigne, vrijeme je da zamijeniš ljetne gume. No, pravilno skladištenje ključno je za njihovo očuvanje u vrhunskom stanju do proljeća.

Prije skladištenja ljetnih guma, temeljito ih očisti. Prljavština, kočiona prašina i cestovni zagađivači mogu oštetiti gumu ako ostanu na njoj tijekom skladištenja.

Savjet: koristi sredstvo za čišćenje guma kako bi uklonio prljavštinu i kontaminante. Prije skladištenja gume moraju biti potpuno suhe kako bi se spriječilo nakupljanje vlage, što može dovesti do pucanja.

Ljetne gume trebaju se čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. UV zrake i promjene temperature mogu oštetiti gumu, uzrokujući isušivanje ili pucanje s vremenom.

Savjet: razmisli o korištenju vreća za skladištenje guma ili zaštitnih navlaka kako bi ih zaštitio od izravne sunčeve svjetlosti i štetnih utjecaja iz okoliša, poput ozona, koji može uzrokovati isušivanje gume. Izbjegavaj skladištenje guma na otvorenom ili u područjima gdje su izložene niskim temperaturama ili izravnoj sunčevoj svjetlosti tijekom duljeg razdoblja. Oba faktora mogu ubrzati trošenje i oštećenje guma.

Način na koji skladištiš gume također je važan. Idealno je gume skladištiti uspravno, a ne slagati jednu na drugu ili ih vješati, kako bi izbjegao stres na gumi. Koristi stalak za gume ili ih postavi uspravno na pod, mijenjajući njihov položaj svakih nekoliko mjeseci kako biste spriječili pojavu ravnih točaka.

Priprema zimskih guma za upotrebu

Kada dođe vrijeme za prelazak na zimske gume, pravilna priprema može napraviti veliku razliku u njihovim performansama i trajnosti. Zimske gume su napravljene za vožnju u hladnim uvjetima, no potrebna im je pravilna njega kako bi trajale kroz sezonu.

Prije ugradnje zimskih guma, pažljivo ih pregledaj kako bi uočio znakove oštećenja, poput pukotina, posjekotina ili istrošenog profila. 

Koristi mjerač dubine profila kako bi bio sigurni da imaš dovoljno dubok profil (barem 3-4 mm). Istrošene gume neće osigurati potreban prijem na zaleđenim cestama.

Zimski uvjeti, uključujući snijeg, led, sol i šljunak, mogu biti posebno teški za gume. Da bis zaštitio zimske gume od ovih elemenata, koristi zaštitne preparate koji pružaju dodatnu zaštitu.

Savjet: nanesi premaz za gume ili zaštitni preparat za gumu posebno dizajniran za zimske uvjete. Ovi proizvodi pomažu u održavanju elastičnosti gume i štite je od pucanja zbog niskih temperatura i soli na cestama. Izbjegavaj korištenje premaza za gume koji nisu namijenjeni za zimu. Neki preparati mogu se smrznuti ili brzo nestati na hladnoći.

Održavanje zimskih guma tijekom zime

Nakon što montiraš zimske gume, redovita briga je ključna za održavanje njihovih performansi tijekom hladnih mjeseci.

Zimske gume su stalno izložene soli, bljuzgavici i prljavštini, što može s vremenom oštetiti gumu.

Savjet: redovito čisti gume pomoću pH neutralnog sredstva za čišćenje guma. To će pomoći u uklanjanju korozivnih tvari i zaštititi tvoje gume od preranog starenja.

Hladno vrijeme može uzrokovati pad tlaka u gumama, što utječe na performanse i potrošnju goriva. Niski tlak također ubrzava trošenje guma, što je posebno opasno na skliskim cestama.

Savjet: redovito provjeravaj tlak u gumama pomoću mjerača tlaka, posebno nakon naglih promjena temperature. Održavaj tlak unutar preporučenih granica za sigurno upravljanje vozilom.

Zimske gume se neravnomjerno troše, pogotovo ako ih ne rotiraš redovito. To može smanjiti performanse i skratiti njihov vijek trajanja.

Savjet: rotiraj gume svakih 8.000 do 12.000 kilometara. To pomaže u ravnomjernom trošenju svih guma i produžava njihov vijek trajanja.

Za obje vrste guma, ljetne i zimske, primjena zaštitnog premaza za gume može biti od velike koristi u smislu zaštite. Ovi premazi stvaraju zaštitni sloj protiv probijanja i drugih opasnosti na cesti, dajući ti dodatnu sigurnost.

Savjet: razmisli o korištenju premaza otpornih na probijanje unutar guma prije zime. To je posebno korisno ako voziš u područjima s mnogo šljunka ili oštrih komadića leda.

Zaključak

Bez obzira pohranjuješ li ljetne gume ili pripremaš zimske, posvećivanje vremena pravilnoj njezi i zaštiti produžit će njihov vijek trajanja i poboljšati njihove performanse. Korištenje pravih proizvoda, od sredstava za čišćenje do zaštitnih premaza, osigurat će da su tvoje gume spremne za cestovne uvjete, bez obzira na sezonu.